Terwijl in West Papua rellen woeden omdat het lichaam van de op 26 december jl. overleden vm. gouverneur Lukas Enembe is teruggebracht naar West Papua, is het moeilijk om verhalen van hoop te vinden. Toch is dat wat centraal staat op onze Papoea solidariteitsdag op zaterdag 3 februari 2024. 
Stories of Hope Rapporten van vooraanstaande organisaties zoals IPAC, Simon Skjodt Centre en Human Rights Monitor laten een toename van mensenrechtenschendingen zien sinds 2019, toen Papoea studenten in Surabaya werden uitgemaakt honden en apen. Deze beelden gingen viraal met als gevolg rellen die met geweld werden neergeslagen, met dodelijke slachtoffers. Nog steeds zijn er voortdurend gewapende conflicten tussen het Indonesische leger en leden van het Papoea bevrijdingsleger TPN-PB, vooral in Yahukimo, Maybrat, Puncak en Pegunungan Bintang. Het leger heeft zijn intrek genomen in dorpen, huizen geconfisceerd en meer dan 76.000 Papoea’s zijn op de vlucht in West Papua, dat inmiddels uit zes provincies bestaat. De regering blijft protesten met geweld neerslaan, en maakt geen onderscheid tussen militaire aanvallen door het Papoea bevrijdingsleger (TPN-PB) en groepen die op een vreedzame manier zelfbeschikking eisen.

Hoe houd je toch hoop als je situatie uitzichtloos lijkt? Deze vraag stelden we onszelf en activisten in West Papua. Die laatste groep kwamen met hoopvolle verhalen. Over Papoea’s die de moed niet opgeven en hoop houden op een betere toekomst voor West Papua. En ze boeken resultaat op het gebied van mensenrechten, vrouwenrechten en milieubescherming. We zien Papoea’s, sleutelfiguren in hun gemeenschap, die steun vinden bij ngo’s en kerken om samen op te trekken voor landrechten, tegen grote bedrijven. Papoea’s die zelf initiatief nemen om de mensenrechtensituatie voor Papoea’s te verbeteren: lichtpuntjes van hoop. Twee van hen komen op onze Papoea solidariteitsdag zelf aan het woord. Ze vertegenwoordigen vele Papoea’s die een bron van inspiratie zijn voor verandering in West Papua.


  Pastor Bernardus Bofitwos Baru, adviseur van de Orde der Agustijnen, OSA, is directeur van Theologische Hogeschool ‘Fajar Timur’ in Abepura en lid van SKPKC OSA, het Augustijns Secretariaat voor Gerechtigheid en Vrede. Als mensenrechtenverdediger werkt hij nauw samen met jongeren en vrouwen in Maybrat, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Hij richtte de Fenia Meroah Santa Monika Papua Groep op, die jonge vrouwen op middelbare school- en universitair niveau in Sorong traint in vrouwenrechten, en jongeren in ecologisch bewustzijn en inheemse waarden over de natuur, zodat zij beter uitgerust zijn om op te komen voor hun landrechten tegen lokale autoriteiten of bedrijven. Tijdens de Papoea Solidariteitsdag zal Pater Bernardus spreken over zijn werk en de veranderkracht van vrouwen en jongeren.

Beatrix Gebze is sinds 2011 directeur van Perkumpulan Lembaga Advokasi Peduli Perempuan, afgekort AL-ADPPER MERAUKE in het district Merauke. Het is een organisatie die vrouwenrechten in Merauke promoot. De aanleiding was een toename van geweld tegen vrouwen vanaf 1995 zowel in de publieke als in de privésfeer. Ze zag dat vrouwelijke slachtoffers zich niet bewust waren dat ook zij rechten hadden, en dat er nauwelijks NGO’s waren die voorlichting gaven aan vrouwelijke overlevers van geweld. Het motiveerde haar om een voorbeeld te worden van vrouwelijk leiderschap. Haar werk richt zich op emancipatie van jonge vrouwen en meisjes: ‘’Als je op jonge leeftijd bewust bent van je rechten dan ben je beter in staat om jezelf te beschermen. Mijn hoop voor nu is dat de jeugd sleutelfiguren worden voor sociale verandering en ontwikkeling in West Papua.’’
Programma (de lezingen zijn in het Indonesisch met Nederlandse vertaling)
10.30-11:00: Ontvangst met koffie en thee
11.00-11:10: Opening door voorzitter van de Stichting Solidariteit met Papua, Vien Sawor + aansteken kaarsen ter nagedachtenis aan slachtoffers in West Papua
11.15-11:45: Bernardus Baru: de veranderkracht van vrouwen en jongeren in West Papua
Muzikaal intermezzo
12:00-12:30: Beatrix Gebze: vrouwelijk leiderschap voor verandering in West Papua

12.30 – 13:30: Lunch

Workshops (discussie & verdieping met sprekers)
13.35-14.05: 1e ronde workshops met de sprekers
14:10-14:40: 2de ronde workshops met de sprekers
14:45-15:00: Thee / koffie
Muzikaal intermezzo
15:00-15.30: Delen van positieve verhalen per workshop &
Sluiting met zingen van Hai Tanahku Papua

Locatie: Martuskerk, Copernicusstraat 18, 3817 VJ Amersfoort 

Meer informatie en opgeven: info@papoeasolidariteit.nl (Magrete) 
of 06 49240979 (Vien)
 
Contact: info@papoeasolidariteit.nl
https://papoeasolidariteit.nl
Steun ons! Doe een donatie op 
NL98INGB 0002 8899 23 of word vrijwilliger