‘All The Birds Are Gone’

 ‘Alle Vogels Zijn Verdwenen’,

leggen Veronika Manimbu en Rosita Tecuari uit. Zij wonen in een gebied in West Papua dat illegaal is ingenomen door palmoliebedrijven. De vogels, waaronder de paradijsvogel, zijn bijna allemaal gevlucht. Maar deze Papoeavrouwen leggen zich er niet bij neer. Sterker nog, het heeft ze strijdbaar gemaakt: opgeven is geen optie. Zij halen tenslotte hun voedsel én medicijnen uit het bos: het bos is als hun moeder.

Op uitnodiging van Stichting Solidariteit met Papua zijn vijf vrouwen uit West Papua in Nederland, Duitsland en Brussel. Zij vertellen hun eigen verhaal over de desastreuze gevolgen van ontbossing voor henzelf, hun gezinnen en het klimaat. Hoe palmpoliebedrijven steeds meer leefgebied innemen, de inzet van het leger daarbij én de mensenrechtenschendingen die hiermee gepaard gaan.

Dominee Magda Kafiar (dominee en mensenrechtenverdediger), Natalia Yewen (inheemse rechtenspecialist) en Sornica Lily (jurist) strijden samen met Papoea-vrouwenleiders Rosita en Veronika voor betere land- en inheemse rechten voor Papoea’s, en Papoea-vrouwen in het bijzonder. Papua vrouwen halen voedsel en medicijnen uit de bossen en kennen deze als geen ander, maar worden lang niet altijd betrokken bij belangrijke beslissingen over hun land.

Met een oppervlakte van meer dan 33,8 miljoen hectare maken de bossen van West Papua deel uit van het op twee na grootste regenwoud ter wereld, na de Amazone en Congo regenwoud. In de afgelopen twee decennia is bijna 700.000 hectare van deze bossen verdwenen. Alleen al in de eerste 6 maanden van 2022 is 1.150 ha bos gekapt. Dat staat gelijk aan ongeveer 1643 voetbalvelden!

Wat betekent dit voor de Papoea’s, en voor klimaatverandering?

Het programma in Nederland

In Nederland zullen ze vanaf woensdag 21 september verschillende politieke beleidsmakers en belanghebbenden ontmoeten en aanbevelingen geven voor het klimaat- en importbeleid van Europa en Nederland. Daarnaast zijn er een paar events waar de Papoeavrouwen hun verhaal vertellen en je zelf vragen kunt stellen. Je kunt de onderstaande events bijwonen, dus meld je snel aan!

zondag 25 septemberlezing in Museum Sophiahof. Inloop vanaf 13:30 . Start 14:00 – 17:00 uur in Sophiahof, https://www.museumsophiahof.nl/agenda/klimaat-mensenrechten-west-papua

(Programma deels in Nederlands, deels Indonesisch met Nederlandse vertaling)

woensdag 28 septemberPresentatie en discussie. Inloop vanaf 12:30. Start 13:00 – 14:30 uur: Leiden University College, Anna van Buerenplein 301, Den Haag, meer informatie en opgeven via: b.ribeiro.de.almeida@luc.leidenuniv.nl (Engels met Indonesische vertaling)

woensdag 28 september, Lezing i.s.m. Pink Politiek. 19:30 – 22:00 uur. Seven, Mariaplaats 7, Utrecht, 19.30 – 22.00, 5 euro, aanmelden verplicht. (Engels met Indonesische vertaling)

donderdag 29 septemberPresentatie en discussie. 12:00-13:50 Wageningen University & Research, Wageningen campus, gebouw Forum, Droevendaalsesteeg 2. Gebouw 102, zaal B0435. (Engels met Indonesische vertaling)

Meer info op www.papoeasolidariteit.nl of via Viensawor@papoeasolidariteit.nl

Stichting Solidariteit met Papua is de campagne ‘’Alle vogels zijn verdwenen’’ gestart i.s.m. het West Papua Netzwerk (WPN), Asia Justice and Rights (AJAR), JPIC (Mensenrechtenafdeling van de Evangelisch Christelijke Kerk in Papua), PUSAKA.

Lees ook het onderzoek All The Birds are Gone (PDF). Dit werd uitgevoerd door een aantal Ngo’s, waaronder de Papua Women’s Group en Asia Justice and Rights. In 2020 hebben zij 100 Papoeavrouwen voor het onderzoek geïnterviewd en vertelden zij over de gevolgen van ontbossing en wat de vrouwen zelf daartegen ondernomen hebben. >>lees verder (PDF)

Kort verslag van de online Papua Solidariteitsdag “Alle vogels zijn verdwenen’’ 5-2-2022. >>lees verder (PDF)


Programma (beknopt)
15-9 tot 20-9 West Papua Netzwerk in Duitsland verzorgde een uitgebreid programma in Duitsland.
21-9 Aankomst Den Haag vanuit Hamburg
22-9 Ontmoetingen bij het Europees parlement in Brussel. Filmavond Rotterdam Verhalenhuis Belvedere met Eddy Korwa, Dani Huda en Sonya Koerni (ovb).
23-9 Ontmoetingen ministeries van Buitenlandse Handel samen met vertegenwoordigers van Milieudefensie, Greenpeace, lunch bij BuZa, . Gesprek met Unesco. 
24-9 Bezoek Amsterdam + Amersfoort Hapin Papua Erfgoedfestival (ovb).
25-9 Kerkdienst Den Haag. Bezoek Lezing Sophiahof. Diner Den Haag
26-9 Ontmoetingen diverse organisaties 
27-9 Bezoek sponsoren, belanghebbenden
28-9 Universiteit Leiden Presentatie en discussie. Lezing i.s.m. Pink Politiek/Ontmoeting Partij van de Dieren. Pink Politiek is de jeugdafdeling van de PVDD
29-9 WUR Wageningen University and Research Presentatie en discussie in de universiteit van Wageningen. Interview voor ‘Petrus’ , het informatieblad van de Protestantse Kerk Nederland PKN. Exclusief interview met de Volkskrant.
Afscheidsdiner
30-9 Terugreis Papua